söndag 6 februari 2011

Jennie vs Amelia Adamo

Att vara mamma har sett annorlunda ut genom åren, ingen tvekan om den saken! Mammor har i alla tider fått olika råd och tips från sina egna mammor och så småningom även från BVC. Samtiden har i allra högsta grad påverkat hur vi blir som föräldrar. De nyaste rönen och de senaste forskningsresultaten är det som vi styrs av. När jag var liten t.ex så skulle bebisar ligga på mage. I dag råds föräldrar att lägga sina små på rygg för att minska plötslig spädbarnsdöd! Ja, ni förstår vad det är jag vill ha sagt. Mamma då och mamma nu är två skilda saker i mångt och mycket. Nu vill farmor Amelia Adamo läxa upp oss, dagens mammor, litegrann! Vi är ju inte den typen av mamma som hon var till sina barn.

"Tagga ner alla mammor"

Ja så lyder rubriken på artikeln där Adamo har medverkat till texten. Det är uppenbart att hon anser att dagens mammor är fundamentalistiska när det gäller barnuppfostran och har överdrivet mycket rutiner för allting. Adamo säger

"Hur farligt är det om barnet råkar somna i soffan en kväll? "

Jag känner inte alls igen mig, hihi;) Jag kan ärligt säga att jag inte gillar när Lova somnar i soffan på kvällen. Jag har endast ett par rutiner för henne i hennes liv och en av dem är att lägga-sig-rutinen. Den går ut på att vi byter blöjan, borstar hennes tänder och lägger henne i hennes egen säng i hennes eget rum! Detta tror jag som mamma är det bästa för Lova! Alltså gör jag så! Men jag gör inte det för att jag är ett kontroll-freak, utan det är för att jag ärligt och genuint tror att detta är det bästa för Lova. Borde jag tagga ner, eller? Ja, Adamo tycker uppenbart det!

"Vår generation tog ungarna lite på trekvarten, det var ingen katastrof om vi hämtade barnen halv sju på dagis. Få inte så dåligt samvete om du inte hämtar halv tre. Att vara mammaperfekta är helt främmande för min generation"

Mammaperfekta? Smaka på ordet....mammaperfekta? Är jag mammaperfekt? Nej, verkligen inte! Däremot gör jag mitt yttersta varje dag för att vara en så bra mamma jag kan till Lova. Jag når aldrig perfektion, men jag gör så gott jag kan och jag är ganska säker på att de flesta föräldrar tänker likadant. Är det så fel att göra sitt allra yttersta, sätta barnen i främsta rummet och hämta tidigare på förskolan om man har möjlighet till det? Blir det ett måste att hämta tidigare trots att man egentligen inte har möjlighet, då är det en annan femma! Då blir det en slags stress som inte är bra i längden! Det dåliga samvetet smyger sig på då man inte kunde hämta klockan 14 en fredag som man hade tänkt eller när man ser att ens eget barn är sist kvar på fredagseftermiddagen! Det är väl det som Adamo opponerar sig emot, kan jag tänka, och där kan jag väl hålla med. Vi kanske inte borde stressa över det, men å andra sidan, det är allmänt vedertaget att föräldrar jobbar mer i dag än förr (i synnerhet mamman) och det innebär mindre tid med barnen! Tro fasen föräldrar av i dag får dåligt samvete när man inte kan hämta i rimlig tid på förskolan! Dygnet har som sagt bara 24 timmar!

" Ni är småborgerliga och prydliga, ni inreder era hem och pysslar, men man behöver inte ha det perfekta hemmet, det funkar ändå"

Jo absolut, det funkar ändå! Långt i från alla föräldrar strävar efter det perfekta hemmet! Alla är inte småborgerliga och prydliga, Amelia Adamo. Jag vet inte vilken planet du bor på! Det känns som om farmor Adamo dragit alla över en kam här, hon har fel!! Däremot pysslar och inreder nog vår generation mer i sina hem än vad Adamos gjorde, men det beror på samtiden och intresset för boendet. I dag vill vi ha det fint, vi vill visa upp våra boenden i stylade i magasin och i bloggar. Vi köper inredningsprylar som aldrig förr och det renoveras till höger och vänster i grannskapen. Möbler blir snabbare omoderna och tapeterna känns tråkiga efter några få år! Det är detta hon syftar på, Adamo, men hon skulle bara veta hur många av Sveriges befolkning som inte har möjlighet att göra detta!

"Tagga ner, man behöver inte vara den där perfekta mamman som hinner träna, har ett bra jobb och är lyckad socialt, bjuder hem folk och lagar mat (för knytis går ju inte)"

Här håller jag faktiskt med Adamo, vi tjejer behöver inte laga trerätters, köpa de finaste vinerna vid bjudningar och sedan träna fem dagar i veckan, jobba på riksdagen och ha femtioelva kompisar i vår adresslista....och ta hand om barn samtidigt! Det går bra att ha två eller tre nära vänner, det är oftast till och med det bästa! Att träna ska vi givetvis göra om vi mår bra av det, men det ska inte bli någon hets. Det går alldeles utmärkt att jobba i kassan på konsum trots att många ser det som ett genomfartsjobb i väntan på studier eller ett bättre jobb. Det bästa jobbet för dig är det du trivs på, inte vad samhället för närvarande menar är det mest statusfyllda jobbet!


7 kommentarer:

 1. Du är klok och jag håller med dig i dina argument=)=)
  Nu ska det handlas present. Mamma fyller år=)

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 2. Det är ganska kul.
  Jag tillhör kan man säga genrationen mellan dig och Amelia Adamo och jag förstår er båda på olika sätt.
  Mina barn är tonåringar. Vi brydde oss inte om de somnade i soffa.
  Vi bar dom till sina sängar.
  Tyvärr glömde vi ofta borsta deras tänder. Två trötta fullarbetande föräldrar.
  Jag gillar inte det Amelia säger om att det är ok att hämta barnen efter 18. Katastrof säger jag.
  Hämta så snart du kan säger jag.
  Alla föräldrar gör så bra de kan om dom är normala.
  Jag gillar din blogg och de du skriver.
  Mina vänninor får en efter en din adress hit.
  Du har ett sätt att skriva som gör att man fastnar
  Jag vet inte vad jag skulle göra om du slutade skriva. Varje dag ser jag fram emot att öppna din blogg
  Är sjukskriven på halv-tid och läser många bloggar men din är den mest givande.
  Tack för att du finns och lyser upp min dag
  Med de bästa hälsningar//Carina

  SvaraRadera
 3. Sandra, vad blev det för något till mammsen?
  Ta hand om dig, kraaaaam vännen

  Carina, jag tackar det ödmjukaste för de fina orden du skrev. Det värmer hjärtat och det peppar mig att fortsätta skriva blogg:)Jag är så glad att du faktiskt "hör av dig" och att du inte bara är en av dem som läser i det tysta!! Har du ingen egen blogg?
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Jag köpte en skål till mamma
  som jag fyllde med hennes favorit-godis och så en bukett tulpaner som hon älskar=)=)
  Hon blev så glad och så åt brorsan upp
  nästan hela skålen=(
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Har aldrig gillat henne Adamo
  Kramkramkram Mia

  SvaraRadera
 6. Intressant ämne, mammor och barn.
  Detta trots att jag inga barn har;)Har liksom inget att komma med, men tycker ang. det sista att vi tjejer ska lugna ner oss, sluta försöka impa på varandra på tillställningar och så.

  Det är tråkigt med tjejer som försöker överglänsa andra i sitt gäng.
  Vad är det som måste bevisas liksom? Handlar nog mycket om osäkerhet. Gillar dina inlägg när du skriver om djupare saker.
  Du skriver bra/Kajsa

  SvaraRadera
 7. Maria, inte? Vad hänger du upp dig på?

  Kajsa, tack för komplimangen:) Ellerhur, det handlar om osäkerhet i allra högsta grad! Tråkigt när det blir så...

  Kram till er båda!

  SvaraRadera